m4

Direktlänk till inlägg 31 december 2010

Gott Nytt Ar!!!

Av Magnus Ålstam - 31 december 2010 04:49

Nyårsafton kl 17.00


Gott Nytt År på er allihop därhemma!!!


Måste börja med att tacka alla som varit inne och kommenterat på bloggen. TACK TACK TACK! Vi är så glada över att slippa kylan och snöeländet ni har där hemma!!!
I dag hade man lovat mulet och ev regn, men de enda moln vi sett är långt borta i horisonen. Strålande solsken och 25 grader varmt! Åkte upp till Whakapapa Ski Area och tog sittliften upp till ca 2000m höjd. Där vandrade vi uppåt en bit på Knoll Ridge, bland stupande raviner och lavablock. Man kan inte förstå att det går att göra pister pa vintern här i denna ogästvänliga terräng, men liftkillen sa att när det kommer 2-3 m snö över alltihop så då är det inga problem!  Följde små bäckar med smältvatten, hittade snöfält där vi kunde åka kana. Härligt att få lite snökänning såhär på nyårsafton.  Utsikten är vidunderlig, man ser ända bort till Mt.Taranaki (Mt. Egmont) som ligger ute vid kusten i sydväst. Vid lunchen på restaurangen hände DET - Marcus tappade sin första tand! Därmen vann han vadet - han och jag hade slagit vad om han skulle tappa den innan tolvslaget eller inte!
Nu har vi checkat in på campingen Whakapapa Holiday Camp vid foten av berget, här skall vi fira nyåret. Får se om det är någon som orkar vara vaken till tolvslaget efter dagens bravader.

     

Han med gluggen        Tjohooooo!!!!                Mt. Ngauruhoe

          

Harlig utsikt                  Forsta snon sedan Arlanda   Pa vag upp


Torsdag 30/12
Klockan ringer vid 5, en macka i näven och iväg till alven. Fåglarna väsnas i snår och träd, solen börjar sakta stiga i horisonten och jag är alldeles själv vid älven. Flödet är mindre idag, men vattnet är kallare och klarare (det kommer en del smältvatten uppifrån vulkanerna ned hit) så det går inte att stå utvadad så länge idag. Det blir bara en timme innan mina frusna fotter sager ifran och jag ger mig.

                            

Jag fiskar vid oringcentrat                     Tongariro River i skymning


Efter frukost åker vi till National Trout Center en bit uppströms. Maria och barnen vandrar runt och får lära sig alltom öringuppfödning och hur de lever. Jag fiskar vidare uppströms centret några timmar. Allt är perfekt, vackrare ställe att fiska på finns nästan inte. Problemet är bara att fisken lyser med sin frånvaro. Men jag fick en härlig dag vid ett fantastiskt vatten.
På em. tar vi oss upp mot världsarvet Tongariro National Park och Mt.  Ruapehu – den senare snöklädd även nu på sommaren. Ruapehu är känd för att vara en aktiv vulkan, ett av NZ största skidområden samt att det stått modell, det var nämligen här Frodo och Sam klättrade upp för att förgöra Härskarringen i elden på Mt Doom – Domedagsberget.
Sittliften upp mot de övre delarna i Whakapapa Ski Area är tyvärr stängt för dagen när vi kommer upp, men vi hoppas på bra väder i morgon i stället och att det är öppet då. Ställer oss på en fin liten DOC-camp nedanför berget vid den vackra lilla Mangahuia Stream med kallt, klart fjällvatten.

    

Mangahuia Stream          Varningsskylt vid Mt Ruapehu


Onsdag 29/12
Vaknar till ett strålande väder.  Solen skiner från en klarblå himmel och det verkar bli drygt 25 grader idag. Sitter på en bänk framför husbilen och äter frukost, samtidigt som dagens första fyra fallskärmshoppare singlar ned på andra sidan sjön. Sen åker vi för att boka in oss på en Maoridansvisning med Hangi – typiskt nog hade de haft en kvällen innan och skulle inte ha någon mer på ett tag. Sa det far bli vid ett annat tillfalle.

Spenderade några sköna timmar på en badanläggning med varma sköna pooler och vattenrutschkanor. Innan vi sen for vidare söderut handlade vi lite i Taupo (ullsockor till Malin, flugspö och fiskekort till pappa). Sen körde vi den vackra vägen ned mot Turangi i södra änden av sjön där den berömda Tongariro River mynnar uti Lake Taupo. Efter middag leker Maria och barnen i en lekpark i närheten av campingen, medan jag plockar fram flugfiskegrejorna och ger mig iväg till älven. Vattnet är grumligt efter gårdagens regn, så det blir inget vidare fiske. Men det är en fantastisk kväll, inramningen runt älven är ”scenic”! Står utvadad med vatten över knäna i ca 30 min i sträck, sen börjar det bli lite kallt. Vadar nämligen i shorts och sandaler och vattnet är kanske 14-15 grader.  Efter några timmar är det för mörkt för att se så då får det bli hemgång.

                            

Huka Falls             Bungyjump over Waitangi River    Maria i rutschkanan


Tisdag 28/12
Skruttväder med regn och blåst, men ändå varmt. Shoppade lite i Rotorua på fm. Åkte söderut mot Lake Taupo. Det är skapligt vindfång i en sådan här bil, kränger och far över hela vägen känns det som. I Taupo besöker vi turistinfon innan vi tar in på camping strax utanför stan, med utsikt över sjön. Går en promenad på kvällen.
Lake Taupo är vida känt för sitt öringfiske, varannan husvagn på campingen har en egen trollingbåt med sig. Floder och strömmar runt sjön är världsberömda. Andra äventyr man kan göra runt sjön är fallskärmshoppning, jetboat, white water rafting, skärmflygning och bungyjump.

 
 
Ingen bild

Västerås

31 december 2010 12:34

Gott Nytt År önskar vi hela äventyrsfamiljen Det är väldigt vad ni får uppleva till och med tänderna ryker .Fortsätt att njuta av allt fantastiskt Tur att ni skriver bloggen så ni kommer ihåg o vi får hänga med lite Kram A o B

 
Ingen bild

PatrikÅ

31 december 2010 13:01

Gott Nytt År på er själva!!
Nu är det inte många timmar kvar på 2010 här hemma i "Svedala".
Nyårsfesten är förberedd och vi har kanonväder (-5, sol, isar och massor av snö)! Skönt att ni har frisknat till allesammans och kan njuta fullt ut av alla upplevelser "down under".
Patrik, Lena & Rufsie

 
Ingen bild

Lukas

31 december 2010 13:56

Gott nytt år själva! Det verkar ju inte gå någon nöd på er direkt. Här ska det dagen till ära festas med risotto och oxfile a la Ålstam. Mums!Fortsätter följa er på bloggen. Hälsa!
Lukas o Anna

 
Ingen bild

Christine Sandgren

31 december 2010 16:01

Har läst i bloggen och följt erat äventyr, så härligt ni har det!! Här är det eftermiddag och vi väntar in det nya året, ca -6 grader och riktigt vinterväder (jaa, jag är avis poå er!) Passar på att önska dej och familjen ett riktigt GOTT NYTT ÅR!!

// Christine

 
Ingen bild

Karin

31 december 2010 17:58

Gott Nytt År på er! Kram Karin och Mathias!

 
Ingen bild

Håkan Eva

31 december 2010 18:43

GOTT NYTT 2011 ÖNSKAR HÅKAN & EVA
PS Idag är det sommar värme på Klinga endast-7 Ni ska ha det så bra var rädda om er

 
Ingen bild

Anna

1 januari 2011 11:30

Gott nytt år på er! Det låter som avslutningen på 2010 har varit fantastisk för er. Roligt att se alla bilderna. Gissa om jag blir sugen på att åka tillbaka! Vi har det fint här med. Blå himmel, -12 och fina fisketurer på ån nere hos farfar. (Dock begränsat med fisk, men hittade en infrysen älg i vattnet som var spännande att gräva ut...) Ha det fortsatt så gott down-under! Kramar, Anna

 
Ingen bild

Kristian

1 januari 2011 18:48

Gott Nytt År på er också!
I Malmö har en hel del av snön försvunnit nu tack vare lite regn i helgen. Me like:-).
Ha det bra.
Kristian

 
Ingen bild

H,A & A Hultén

1 januari 2011 23:08

Gott nytt år på er! Vad härligt ni verkar ha det! Roligt att få följa er på äventyret, det värmer i vinterkylan. Hoppas det inte blir ngr fler sjukdomar, nu får öronen också ta semester :)
Kramar från Annette, Henrik och Arvid

 
Ingen bild

Spårvagnens förskola

4 januari 2011 09:34

Hej!
I dag har vi varit inne på er blogg och kollat på alla fina bilder! Ni ser ut att ha det underbart! Här på Spårvagnen har några av oss kommit tillbaka efter julledigheten, men många är fortfarande lediga.. Vi saknar er och följer er på bloggen! Alla hälsar! Ha det bra! KRAM från alla på Spårvagnen!

 
Ingen bild

Ålstammarna

4 januari 2011 21:52

hej på er! Nu är det 2011:) Ser att ni åkt stjärt-lapp i 25 plus grader! Bra jobbat;) Här hamma är det snorhalt på gatorna... Lisa och Stina ska snart gå och lägga sig, har nu tittat på Astrid Lindgrens jul som Stina fick i jul-klapp! Annars så har Lisa och Stina lov och sover till klockan halv elva på morgonen :O I morgon blir det pulka hos mormor och morfar om inte backen är en stor isbana:) (haha, mamma och pappa får ta en sväng förbi jobbet först!) Ha det superbra, och sola lite till oss! Pus och kram L, S, J & J <3<3<3<3

 
Ingen bild

Lars Ålstam

5 januari 2011 14:55

Vilken fantastisk resa ni gör!Det vore kul att få göra detsamma.Det verkar vara ett mycket vackert land.Förstår att David från Bristol ville återvända dit.Här skottar vi snö varenda dag.Inte så kallt idag,nästan noll.Vi ska ha lite gäster ikväll och vi har förberett mat mest hela dagen.Skridskoåkningen ligger på is!!Jag (Eta)har inte kunnat åka pga en skada från juldagen i låret.Får sikta på skidor v.7 Krama om grabben med gluggen och hans goa syster från farmor och farfar.

 
Ingen bild

Lars Ålstam Ålstam

5 januari 2011 17:16

Skridsko nästan till Djurö på riktiga groggisar, skotta snö, åka slalom vad är väl det mot golf, bad, härliga upplevelser i ett främmande land?
Härligt att se alla glada miner from down under.
Farfar

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Ålstam - 11 december 2013 11:18

            Rubriken gäller verkligen. I denna staden gillar man segling och båtar i allmänhet. Nere i hamnområdet Wynyard Quarter och Viaduct Harbour vimlar det av båtar i alla storlekar och former. En riktig bjässe, en tvåmastad segelbåt på...

Av Magnus Ålstam - 10 december 2013 10:53

              I söndags återvände vi till Auckland. Pohutukawaträden blommar nu förfullt lagom till jul, man förstår varför de har den som julsymbol här. Utmed vägarna ser man hela häckar med blommande Hortensia i många olika färger. I Auckl...

Av Magnus Ålstam - 7 december 2013 09:50

      Efter en regnig förmiddag i bilen (via besök på en kiwiodling) har vi hamnat i Raglan, ett lojt litet surfarställe på västkusten. Stränderna är gråsvarta av lavasand. Efter fish'n'chips-lunch gick vi en långpromenad på stranden och lekte L...

Av Magnus Ålstam - 6 december 2013 10:29

          Igår åkte vi mot Waitomo i hällregn. Oron var stor att vårt bokade grottäventyr "5-i-ett" skulle ställas in pga för höga flöden men turen var med oss och istället fick vi en rejäl 3 timmars körare med höga flöden.   Barnen och ja...

Av Magnus Ålstam - 4 december 2013 04:48

            Hejhej hallå! I går åkte vi upp i bergen till nordöns högsta berg, den aktiva vulkanen Mt Ruapehu (2797 möh). Tyvärr hade inte liftarna i skidsystemet öppnat för sommarsäsongen än så vi kunde inte åka upp till restaurangen p...

Ovido - Quiz & Flashcards