m4

Alla inlägg den 14 januari 2011

Av Magnus Ålstam - 14 januari 2011 22:02

Fredag 14 januari
Vaknar till en klarblå himmel utan ett moln. Stanna först till i den lilla kyrkan Church of the Good Shepherd i Lake Tekapo. Den ligger på en liten udde vid sjön och är tillägnad alla pionjärer i detta landskap. Altartavlan är den vackraste man kan se – den blåa sjön med bergen i bakgrunden. En bild som förändras dag för dag med väder och årstidsväxlingar.

   Altartavlan


Kör vidare över högplatån mot Twizel och Lake Pukaki. När vi rundar en kulle breder sjön ut sig framför våra fötter och med det väldiga Mt Cooks snöklädda massiv i fjärran. Det är så nära himlen man kan komma på jorden tror jag! Vi stannar ett tag för att njuta av vyerna. Jag passar på att bada, det är kanske 12-13 grader i vattnet. Uppfriskande.

        

     Som en tavla!                Kallt...
Mt Cook Road som vi sedan kör på är nog en av de vackraste vägarna jag någonsin kört på. 3½ mil ut med sjön och sedan 2 mil utmed ett jättelikt deltalandskap, där Tasman River forsar fram. Sen är vi framme i Aoraki/ Mount Cook. Går ett varv på Turistcentret och ser på Sir Edmund Hillary-utställningen som finns där. Maria vill väldigt gärna åka på glaciärsafari, men det är väldigt dyrt så vi delar upp oss.  Malin vill inte ut på någon glaciärsjö så hon och jag tar husbilen upp till en parkering i närheten av glaciärsjön och går på äventyr själva. Träffar på en annan svensk familj med en liten 8-månaders kille.

    

Malin vid Tasman Lake    Mt Cook, 3754 moh


Maria och Marcus får en fantastisk fin eftermiddag på sjön och får lära sig allt om glaciärer. Tasman Glacier, som denna heter, är 27 km lång men krymper med 0,5% av sin volym varje år! Man ser tydligt att den varit flera hundra meter tjockare och flera km längre. Glaciären skapade sjön för bara 37 år sedan. På sjön flyter ett antal stora isberg, som beroende på vinden flyter omkring över sjön. Vi åker runt mellan isbergen och får se olika formationer och smaka på is som är mer än 300 år gammal.

              

Smakar pa 300 ar gammal is     Malin vid Hooker Valley


Stannar på DOC-campen White Horse Hill (det är det många som gör). Efter middag bestående av lambchops, färska majskolvar och pasta vill Marcus in till Turistcentrat och titta på när en av dagens guider skall spela så han och Maria knallar iväg de 2 km dit. Jag och Malin går åter på upptäcktsfärd i landskapet. Vi hittar ett monument över alla alpinister som omkommit i bergen här genom åren och en spännande hängbro över Hooker River. Vi har haft en otrolig tur med vädret, det är sällan det är så här klart och fint här uppe, men i morgon skall det bli sämre igen.


Torsdag 13 januari
Åker in till Christchurch och bunkrar mat. Rekordet slås – handlar för 230 dollar! Barnen får lite nya kläder på rean. Det är förvånansvärt lite skador man ser av jordskalven som varit de senaste månaderna. Har hört att en stor del av landets anläggningsfirmor finns här och jobbar. 20% av vatten & avloppsledningarna behöver bytas akut. Det ni där hemma på NOVA, det vore något att bita i.
Lämnar stan och åker sydväst ut över ett platt landskap. Ändlösa fält med gigantiska konstbevattningsaggregat, betande kor och får. Det är torrt, de flesta flodfåror vi kör över är uttorkade eller så rinner det en svag rännil i botten. Det är bara i de stor ”flätfloderna”  det rinner en del. Efter några timmar närmar vi oss sydalpernas östra utlöpare och vi börjar klättra uppåt i dalgångarna. Når tillslut fram till Lake Tekapo – en ljusblåturkosmjölkvit (?) sjö i skuggan av 1000-meterstoppar. Det är väldigt vackert! Tar in på campingen där för natten, passar på att tvätta upp lite smutstvätt. Stjärnhimlen här är otrolig, pga den höga höjden och den rena luften. Det ligger ett observatorium i närheten där man kan få guidning av stjärnhimlen. Vi nöjer oss med att konstatera att vi nu äntligen hittat Södra Korset, stjärnbilden som finns på NZ flagga (och Australiens, fast de har en femte stjärna med).


Onsdag 12 januari
Marcus och jag tog ett poolbad på morgonen med några grabbar från Auckland i Marcus ålder.
Vädret är lite sådär idag, perfekt för att transportera sig. Åker söderut på SH1, gör en avstickare ut till Gore Bay för lunch och lite lek på lekplatser vid stranden. På ett ställe hörs plötsligt säckpipemusik, det är en farbror som går på stranden och spelar.
Tar oss ändå inte så långt idag, stannar i Waikuku Beach strax norr om Christchurch. Har en lugn eftermiddag, det regnar så barnen leker inne större delen av tiden. Försöker mig på lite surffiske men det ger inget.


Ovido - Quiz & Flashcards