m4

Alla inlägg den 28 januari 2011

Av Magnus Ålstam - 28 januari 2011 10:26

Fredag 28 januari
Efter frukostbestyren på farmen åker vi mot Christchurch, en resa på ca 25-30 mil. Stannar för lunch, bad (sista i Stilla Havet?) och lek i Timaru. Hittar även förbi St Andrews GC, den är inte så dyr som man kan tro, eller har jag hamnat fel?  

 
Anländer till Christchurch vid 18-tiden. Vet inte om det beror på alla jordskalv men det byggs och grejas överallt. Tar in på en liten camping i östra delen av staden, där vi träffar en fransk familj som är ute på en 8-månadersresa (!) i NZ och sydostasien.  


Torsdag 27 januari
Morgonen börjar med "Ha den äran idag" och "Ekorrn satt i granen" (en Rothmansk födelsedagstradition) för Malin som fyllde fem år idag. Frukost på sängen och paketöppning, bl a får hon ett "presentkort" innehållande besök i Maoriby, dansuppvisning, maorimiddag och kiwifågelvisning när vi kommer till Christchurch. Därefter ropar Bella utifrån hagen och vill ha mjölk.

      

   Paketoppning                  Tartdax


Värdparet på Glenmac skall fara bort över natten så vi blir lite djurvakter. De sju hundarna och den gamla katten klarar sig själva i sina kojor men Bella skall ha mat och de två grisarna skall också gödas. Som tack för det får vi stå gratis en natt samt låna Quadbiken (fyrhjulingen) hur mycket vi vill. Vädret är strålande så vi packar en ryggsäck och ger oss iväg över fälten upp mot den vackra dalgången där den lilla floden rinner fram. Stannar efter ett tag och fikar, jag tar ett uppfriskande dopp i det kalla vattnet.  


     

Bad i backe            Pa ATV-utflykt i bland bergen


Hemma på farmen igen tar vi det sen bara lugnt hela eftermiddagen. Äter födelsedagstårta, leker med barnen och slappar, kör lite fyrhjuling. Hittar ned till den lilla floden/strömmen på ett annat ställe där det är perfekt att bada, så vi tar ett eftermiddagsdopp där. Det är beordrat pannkakor till kvällsmat, sen dröjer det inte länge innan dagens huvudperson slocknar, nöjd och glad.
 
Onsdag 26 januari
Förmiddagen spenderas på badhuset i Oamaru. Därefter beger vi oss lite åt nordväst då vi skall besöka The Vanished World i Duntroon, en utställning om fossiler och geologin i område. Där beskådar vi fossil från utdöda delfiner, pingviner, valar mm och barnen får själva borsta och skrapa fram egna fynd i kalksten. Trakten består till stor del av kalkstensberggrund, som på sina ställen vittrat till fantastiska formationer. Vi besöker Elephant Rock, där stora stenskulpturer formats av väder och vind. Plötsligt klingar skånska röster över nejden. Det är familjen Rick från Lundatrakten, och de har två flickor i samma ålder som Malin och Marcus så det blir en rolig timme för dem tillsammans bland klippblocken.


     

    Lammmatning, klippklattring vid Elephant Rocks och ett fossil av en hajtandad delfin


Dagens camping är ett sk. farmstay (bo på lantgård). Fårfarmen heter Glenmac och ligger alldeles för sig själv vid foten av St. Marys Range. Här har de ca 2000 får, några kor och hästar, ett par grisar och ett knippe hundar som skäller i ett. Barnen får hjälpa till att mata lammet Bella - som blivit bortstött av sin mor - med nappflaska och det var skoj. Solnedgången över bergen och Waitaki-dalgången är fantastiskt vacker.

Ovido - Quiz & Flashcards