m4

Direktlänk till inlägg 21 januari 2011

Milford Sound

Av Magnus Ålstam - 21 januari 2011 09:30

Fredag 21 januari
10 dagar kvar på NZ - usch vad tiden går fort!
Gick en förmiddagspromenad utmed Eglinton River, barnen var snart inne i ett BARDA-rollspel, skogen är verkligen en sådan som inbjuder till det - gamla mossiga träd, ormbunkar att gömma sig under och floden som porlar vid sidanom.
Transporterade oss sedan ned till Te Anau, där Malin och jag åkte på en båttur till en grotta och tittade på lysmaskar, spännande och lite kusligt i mörkret tyckte Malin. Maria och Marcus gjorde "stan", spelade minigolf och handlade fördelsedagspresenter. Kvällen lugn, barnen lekte på campingens lekplats.

Torsdag 20 Januari
Åker mot Milford Sound. Vägen är vidunderligt vacker. Det känns stundtals som man kör bil i en urskogstunnel. Skogen klättrar ibland nästan lodrät upp för fjällväggarna. Ibland blir det ras, vi ser färska spår efter vårens rensningar, stora brötar med sten, jord och trädstockar vid sidan av vägen. Åker genom Homer Tunnel, en 1,2 km lång tunnel genom berget för att komma ut i dalen som slutar vid Milford Sound. Glasklara fjällforsar kastar sig ned genom dalen. Vi stannar vid The Chasm, där vattnet genom årtusendena format berget i spektakulära hål och rännor. Marcus säger att " vattnet har ristat sina initialer i bergen" - en bra liknelse! Ett ställe som måste upplevas, det går inte att återskapa på bild! men vi bär med det i våra hjärtan!

                    

 The Chasm                    Mitre Peak, 1682 möh   Vattenfall


Vädret är fantastiskt för att vara här ute, där det kan regna upp emot 7 meter per år! Sandflugorna är också fantastiskt - många! Milford sound är rankat som nummer 1 i AAs ranking " 101 Must Do For Kiwis". Går om bord på Lady of the Sounds som tar oss med ut på en 3 timmar lång rundtur ut till havet och tillbaka. Höga vattenfall kastar sig ut för lodräta klippväggar, regnskogen klättrar ända ned till vattenlinjen, treeslides (trädskred) syns lite här och var. Det ståtliga berget Mitre Peak (1682 m) reser sig ur fjorden. Fjorden är ca 1-2 km bred och som djupast nästan 400 m, genomsnittsdjupet är ca 200-250 m. Högsa vattenfallet är Bowen Falls, 160 m högt. Båten sticker även in fören under ett 120 m högt fall, där några japaner testar hållfastheten på sina regnkläder och paraplyn. Gissa vem som vann? Marcus och jag testar våra regnkläder vid Sterling Falls. Innan vi kommer tillbaka till Milford stannar vi vid Milford Sound Underwater Observatory. Där går man ned för en spiraltrappa 10 m under ytan och tittar på livet under ytan. I ytplanet finns en utställning om Milford Sound och allt som rör stället.


     

     


     

Denna helt fantastiska dag avslutas med att vi går en fostrande promenad upp till ett högt vattenfall och snöfält vid den östra tunnelmynningen till Homer Tunnel. Får se en Kea på närahåll (hoppade nästan i i vår husbil). Stannar på en av de vackraste DOC-camperna (igen!) vid Deer Flat, utmed Eglington River och är nästan helt själva!

         

  BARDA-skogen           Marcus på äventyr


Vackra vyer                  Lilla husbilen på prärien

Onsdag 19 januari
Tar sovmorgon från fisket idag, men medan Maria fixar med frukosten så går jag iväg en stund.  Efter 20 minuter smäller det till i den hårda strömmen. 5 min fight senare kan jag landa en slank men vacker Regnbågsöring på 1-1,5 kg, en hane med riktig "näbb". Efter visning för familjen och fotografering får den gå tillbaka till sitt rätta element. Snacka om lyckad start på morgonen! Sen far vi vidare en bit nedströms mot Rainbow Reach, där en hängbro utgör porten till Fiordlands. Maria tar med barnen på en promenad medan jag fiskar. Tappar en fin fisk direkt (hade glömt att knyta om flugan) och ser ett par andra.

    

  Fiskelycka                Rainbow Reach


Efter lunch i Te Anau kollar vi på lite fåglar i ett litet reservat innan vi far norrut mot Milford Sounds. Stannar halvvägs vid en DOC-camp vid Cascade Creek/Eglinton River. Vackra små strömmar som flyter över en liten slätt, omgärdad av täta gamla skogar och höga fjäll. Det känns som att vara i utkanterna av Fangorn och att träden när som helst skall börja röra på sig. Men det enda som rör sig här är sandflugorna, det är NZ motsvarighet till knott. De är bara större och betten kliar något djävulskt. Tack och lov för MYGG-A.

 
 
Ingen bild

Lars Ålstam

21 januari 2011 18:06

Nu är det skridskor för mig också.Har åkt både i går och idag.Det gick bra.Vilka upplevelser ni får vara med om. Hur skall ni klara av gamla Sverige igen? Det är så roligt att läsa om allt ni gör tillsammans och se på fina bilder Blir verkligen sugen på att göra likadant.Forsätt njut av friheten.Kramar från farmor och farfar.

Magnus Ålstam

22 januari 2011 09:24

Hej!
Ja, jag sager bara - boka in nasta vinter har!!! Polletera klubborna, hyr en 2- berth och ak runt och njut. Vi har massor med bra tips. I morgon skall jag (forhoppningsvis) spela pa Chrisholms GC i Dunedin, en linksbana med skotsk karaktar. Greenfee ar 25 eller 40 dollar (140 eller 220 kr) vilket verkar vara genomsnittet! Det ar soligt och fint med lite kyligt, vinden ar frisk sa det kan bli en fostrande runda.

Kram Magnus

Ha det bra!

 
Ingen bild

Karin och Mathias

22 januari 2011 20:00

Hej verkar vara ett sevärt land! Man kanske får ta och åka dit nån gång! Just nu skulle man kunna åka vart som helst för att slippa vintersverige det har varit en lång vinter å än är den inte slut.. Hoppas ni får en härlig solsemester sen också! Passa på att lapa b-vitamin så ni klara av Sverige igen sen! Kram k&m

Magnus Ålstam

25 januari 2011 08:02

Joda, vi gor sa gott vi kan. det ar verkligen vart att aka hit, men man behover mycket tid pa sig!

Ha det gott, alla halsar!
Magnus

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Ålstam - 11 december 2013 11:18

            Rubriken gäller verkligen. I denna staden gillar man segling och båtar i allmänhet. Nere i hamnområdet Wynyard Quarter och Viaduct Harbour vimlar det av båtar i alla storlekar och former. En riktig bjässe, en tvåmastad segelbåt på...

Av Magnus Ålstam - 10 december 2013 10:53

              I söndags återvände vi till Auckland. Pohutukawaträden blommar nu förfullt lagom till jul, man förstår varför de har den som julsymbol här. Utmed vägarna ser man hela häckar med blommande Hortensia i många olika färger. I Auckl...

Av Magnus Ålstam - 7 december 2013 09:50

      Efter en regnig förmiddag i bilen (via besök på en kiwiodling) har vi hamnat i Raglan, ett lojt litet surfarställe på västkusten. Stränderna är gråsvarta av lavasand. Efter fish'n'chips-lunch gick vi en långpromenad på stranden och lekte L...

Av Magnus Ålstam - 6 december 2013 10:29

          Igår åkte vi mot Waitomo i hällregn. Oron var stor att vårt bokade grottäventyr "5-i-ett" skulle ställas in pga för höga flöden men turen var med oss och istället fick vi en rejäl 3 timmars körare med höga flöden.   Barnen och ja...

Av Magnus Ålstam - 4 december 2013 04:48

            Hejhej hallå! I går åkte vi upp i bergen till nordöns högsta berg, den aktiva vulkanen Mt Ruapehu (2797 möh). Tyvärr hade inte liftarna i skidsystemet öppnat för sommarsäsongen än så vi kunde inte åka upp till restaurangen p...

Ovido - Quiz & Flashcards