m4

Direktlänk till inlägg 25 januari 2011

Dunedin

Av Magnus Ålstam - 25 januari 2011 08:10

Tisdag 25 januari
Börjar dagen med en liten expedition i dalgången. 15 min promenad från campen finns det några grottor inne i djungeln. Utmed stigen hittar vi på ett ställe ett 10-tal olika ormbunksarter, från den stora trädvarianten Silver Fern till små markväxande varianter.

                

Malin bland ormbunkarna   Tarzan!!!               Lite kelp som drivit iland


Sen bär det av till de märkliga Mouraki-boulders. På en sandstrand ligger det ett 50-tal stora klotrunda stenblock, upp till ett par meter i diameter. De bildades på havsbotten för många miljoner år sedan på ungefär samma sätt som pärlor bildas i musslor. Kalkstensavlagringar runt en hård kärna. En del har spruckit upp som kläckta ägg. Väldigt märkligt!

      


Drar sedan vidare till Oamaru, en stad känd för sina många gamla bevarade byggnader i viktoriansk stil. Allt ifrån kyrkan, rådhus och bankbyggnader till ull- och spannmålslagren är byggda på samma fina sätt i del lättbearbetade, benvita Oamaru-kalkstenen.

   Gammalt hotell i Oamaru


Måndag 24 januari
Fint väder, vinden har lugnat ned sig så idag blev det en förmiddagsrunda på golfbanan. En bedagad gamma skönhet som sett bättre dagar med den är helt ok. Resultatet däremot inget att skriva hem om. Under tiden har MAria och barnen slagit ihjäl tiden på diverse lekplatser och på beachen.

         

 St. Kilda Beach i Dunedin   Lawyers Head                 Cadburys


Eftermiddagen går i brunt och sött - Cadburys Chokladfabrik! Vi går på fabriksrundtur och får veta att man dagligen hanterar bl a 200 000 liter (!) mjölk. Är man med på noterna och svarar rätt på guidens frågor får man chokladbitar som belöning, så på slutet har man en liten påse med smakprover. Då får vi även se ett chokladvattenfall. Ett ton flytande choklad som faller 13 m ned i en stor tratt - bara för skoj skull. Vi får även smaka på flytande choklad - sött och gott.
Efter en kort rundvandring inne i centrala Dunedin runt The Octagon beger vi oss en timme norr ut. Maria har återigen snokat rätt på en liten DOC-camp vid Trotters Gorge. En liten gräsplätt vid en ström inklämp mellan häftiga kalkstensberg. Väldigt fint.


Söndag 23 januari
Tänkte gå upp tidigt idag och spela Chisholm Park GC som ligger granne med campingen, men regnet och blåsten håller mig kvar i kojen i stället. Tar sovmorgon allihop innan vi beger oss ut till The Westpac Aquarium, en marin forskningsstation på Otago Peninsula där vi får bekanta oss med livet under ytan. Efter lunch åker vi ut till Taiaroa Head, där det finns en koloni kungsalbatrosser och Royal Albatross Center, där det går guidade visningar till kolonin samt finns utställningar om dessa majestätiska fåglar. En Fiskmås bredvid en Albatross är som att jämföra en liten Cessna med en Jumbojet. Måsarna har stora problem att hålla sig uppe i vinden, albatrosserna bara glider omkring på sina långa, smala vingar till synes obehindrat.

           

 Aquariummet                   Albatross over Taiaroa Head

 

Ung pingvin          Guogda pingviner


Efter detta besöker vi ett privat center där man jobbar för att bevara den gulögda pingvinen, som häckar på stränderna här. Det finns bara omkring 5000 kvar av denna skygga art tror man. Vi får gå ned i gångar likt skyttegravar som grävts i sanddynerna bakom stranden, och i från små gömslen ser vi flera ungar, ca 12 v gamla. Dessa pingviner är mycket skygga så vi måste vara väldigt tysta och försiktiga.
Efter kvällsmaten tar vi en kort sväng ned på stranden St Kilda Beach nedanför campingen. Sanden är silkeslen kvartssand men den kalla vinden och det kalla vattnet inbjuder inte till bad ikväll.


Lördag 22 januari
Transportdag, skall ta oss ca 30 mil sydost mot Dunedin. På vägen stannade vi i sen lilla staden Gore (ligger innan Clinton faktiskt, därikring bara Bush). I Gore var vi på ett museum om hembränning, eller Hokonui Moonshine som det hette här. De hade även en massa gamla fiskegrejor på museet, det var intressant att kolla på.

        

Pistsalarnas sommarviste    Typisk "Storgata", i Clinton

      

  Bildtext erfordras ej... 

 
Vid kusten var det blåsigt värre, frisk NO vind. Stora dyningar rullar in från Stilla Havet. Vid Black Point hittar vi vart pistsälarna (= snowboardåkarna) håller till på sommaren. De flockas i kolonier på södra halvklotet i dyningarna, liggandes på stora vita brädor.
På campinglekplatsen i Dunedin hör Marcus plötsligt ett bekant tungomål - svenska barn.  Det är fam. Larsson från Borås. Första svenska barnfamiljen vi träffar på på sex veckor! Barnen leker hela kvällen till kl 11, vi vuxna sitter och pratar resmål mm och har det trevligt värre.

 
 
Ingen bild

Lars Ålstam

25 januari 2011 20:00

Grattis Malin på födelsedagen, hoppas den blir fin med många paket, kramar och kanske ett litet party.
I helgen var farfar till Djurö igen.
Nu ska ni snart lämna det fantastiska NZ. Det ska bli kul att få se alla era foton och filmer när ni kommer hem.
Lars och Eta

 
Ingen bild

Karin & Mathias

27 januari 2011 15:13

Grattis Malin på födelsedagen kram

 
Ingen bild

Håkan o Eva

27 januari 2011 20:18

Stort Grattis till Malin på din 5-årsdag.Hoppas allt är bra,här har det varit -7 i dag .Passa på att njut.Kramar Håkan o Eva

 
camilla.tengvall@gocalnet.net

camilla.tengvall@gocalnet.net

28 januari 2011 16:30

Hej på er. Wow, vad ni upplever! Nu är det ingen som är sjuk längre. Ni har blivit riktiga Kiwis. Gratta sysslingen i efterskott från Clas och Måns

http://m4.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Ålstam - 11 december 2013 11:18

            Rubriken gäller verkligen. I denna staden gillar man segling och båtar i allmänhet. Nere i hamnområdet Wynyard Quarter och Viaduct Harbour vimlar det av båtar i alla storlekar och former. En riktig bjässe, en tvåmastad segelbåt på...

Av Magnus Ålstam - 10 december 2013 10:53

              I söndags återvände vi till Auckland. Pohutukawaträden blommar nu förfullt lagom till jul, man förstår varför de har den som julsymbol här. Utmed vägarna ser man hela häckar med blommande Hortensia i många olika färger. I Auckl...

Av Magnus Ålstam - 7 december 2013 09:50

      Efter en regnig förmiddag i bilen (via besök på en kiwiodling) har vi hamnat i Raglan, ett lojt litet surfarställe på västkusten. Stränderna är gråsvarta av lavasand. Efter fish'n'chips-lunch gick vi en långpromenad på stranden och lekte L...

Av Magnus Ålstam - 6 december 2013 10:29

          Igår åkte vi mot Waitomo i hällregn. Oron var stor att vårt bokade grottäventyr "5-i-ett" skulle ställas in pga för höga flöden men turen var med oss och istället fick vi en rejäl 3 timmars körare med höga flöden.   Barnen och ja...

Av Magnus Ålstam - 4 december 2013 04:48

            Hejhej hallå! I går åkte vi upp i bergen till nordöns högsta berg, den aktiva vulkanen Mt Ruapehu (2797 möh). Tyvärr hade inte liftarna i skidsystemet öppnat för sommarsäsongen än så vi kunde inte åka upp till restaurangen p...

Ovido - Quiz & Flashcards